Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Szedres kalácsfelfújt - házi kalácsból! recept
recept
Bonyolult

Szedres kalácsfelfújt - házi kalácsból!

90 perc
6 adag
Olcsó
2016. 11. 22.

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és a cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, majd a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat. Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává, majd egy tiszta ruhával letakarva, kb. 30 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, és sütés előtt még 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük, majd a formából kifordítva, egy rácsra téve hagyjuk hűlni.
  4. A kalácsszeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk. Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalácsszeleteket átlósan kettévágjuk, és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat.
  5. A tojások sárgáját és a két egész tojást, gépi habverővel, fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is. A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre. A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet megszórjuk porcukorral.
  6. Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor rákaramellizálódjon. Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön. Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.
Megjegyzés
Ha van otthon pár szelet, szikkadt kalácsunk, és akármilyen gyümölcsünk, már neki is állhatunk ennek az egyszerű és gyors kalácsfelfújtnak. Én szederrel készítettem és még szerencse, hogy rögtön két adagot, mivel pillanatok alatt eltűnt. Elképesztően jó lett, a tetején levő porcukorréteg, vékony lapokká sült, amitől az egész kapott egy roppanós tetőt, a belseje pedig könnyű, szaftos vaníliapuding, amiben a pirított kalácsszeletek csücsülnek, és persze a gyümölcs frissessége tette fel a koronát az egészre. A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így két adag készült belőle.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Mutatós kakaós kalács
Recept
Rafinált

Mutatós kakaós kalács

150 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2024.11.10.

Szedres-joghurtos sajttorta
Recept
Egyszerű

Szedres-joghurtos sajttorta

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

|

2024.07.18.

Rizskoch baracklekvárral
Recept
Bonyolult

Rizskoch baracklekvárral

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.04.18.

Kalácspuding
Recept
Egyszerű

Kalácspuding

40 perc
|
6 adag
|
Olcsó
Somogyi Bea szerző profilképe

Somogyi Bea

|

2024.03.31.

Puha, foszlós húsvéti kalács
Recept
Egyszerű

Puha, foszlós húsvéti kalács

90 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.03.23.

Hasonló receptek

Mazsolás kalácsfelfújt recept
Recept
Bonyolult

Mazsolás kalácsfelfújt

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

|

2017.04.16.

Narancsos kalácspuding recept
Recept
Bonyolult

Narancsos kalácspuding

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2016.10.28.

Friss receptek

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is) recept
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

1 órája

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.