Előző nap a burgonyát forrásban levő vízben főzzük 25 percig, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és hűlni hagyjuk.
Ugyancsak előző nap a kovászhoz kis tálban 10 dkg lisztet elkeverünk morzsányi (1 g) friss élesztővel és 1 dl hideg vízzel. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát, majd éjszakára vagy 12 órára a hűtőbe tesszük.
Másnap a burgonyát meghámozzuk, durvára reszeljük vagy törjük, és a kovásszal együtt keverőtálba tesszük. Hozzáadunk 40 dkg lisztet, 4 g friss élesztőt, 13 g (kb. 1 csapott ek) sót és 1 1/2 dl langyos vizet. Kézi mixer gyúrópálcájával alacsony fokozaton dagasztjuk 2 percig, majd közepes fokozaton 4 percig. Közben apránként további 1/2 dl langyos vizet adunk hozzá.
A lágy, kissé ragadós tésztát folpakkal letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percig. Ezután lisztezett felületen laposra húzogatjuk és a leveles tésztához hasonlóan hajtogatjuk, majd ismét letakarva kelesztjük 30 percig. Ezután a hajtogatást megismételjük, és a lágy, de már nem ragadós tésztát letakarva kelesztjük további 90 percig, amíg kissé hólyagos lesz.
Két sütőlemezt vagy tepsit leterítünk sütőpapírral. A tésztát liszttel bőven meghintett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és tésztakártyával 4 egyforma, hosszúkás darabra osztjuk. Mindegyiket bagett formára sodorjuk, majd a tetejüket 3-4 helyen ferdén, kb. 1 cm mélyen bevagdossuk. Végül megszórjuk a szezámmaggal, és kelni hagyjuk további 15 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A sütő aljára egy tűzálló tálat teszünk, és azt is hagyjuk felforrósodni.
Az egyik tepsit az előmelegített sütő középső részébe toljuk, majd az alul levő tálba 1/2 dl vizet töltünk, és gyorsan becsukjuk a sütőajtót. A bagetteket a keletkező gőzben ropogósra sütjük 25-30 perc alatt. Akkor vannak készen, ha az aljukat megkopogtatva kongó hangot adnak. Ekkor kivesszük, és rácson hűlni hagyjuk. Ugyanígy megsütjük a másik két bagettet is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.