A töki pompos elkészítéséhez a krumplit meghámozzuk, kisebb kokckákra vágjuk, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, alaposan összetörjük kb. 3 evőkanál tejjel.
0,75 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk benne a cukorral és 1 tk liszttel.
A krumplihoz hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a liszt felét, a sót, és 1 evőkanál étolajat. Lágy tésztát formázunk belőle a maradék liszt hozzáadagolásával (annyit adunk még hozzá, amennyit felvesz). Ezután letakarva 40-50 percig pihentetjük, és hagyjuk a kétszeresére dagadni.
A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kézzel másfél ujjnyi vastag négyzet alakra nyújtjuk. A tetejét átkenjük 1-2 evőkanál olajjal, és a 170 fokra előmelegített sütő középső részén 6-8 perc alatt elősütjük.
Közben meghámozzuk és felkarikázzuk a hagymát, a szalonnát apró kockákra vágjuk, a sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és egy csipet sóval elkeverjük a tejfölben.
A tésztát 6-8 perc után kivesszük, gazdagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, egyenletesen megszórjuk a szalonnával, a hagymával és a sajttal, majd visszatesszük a 170-180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Miután kihűlt, rögtön tálaljuk. Almapaprikát, cseresznyepaprikát vagy paradicsomsalátát kínálunk hozzá. Sütés közben a tésztát és a sajtot is lesni szoktam, ha a tészta sül gyorsabban, légkeverésre váltok az utolsó 5-10 percben; míg, ha a sajt kész, de a tészta még nem, akkor 140-150 fokra, a sütő alsó részébe teszem át.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.