Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal és kiszórunk egy kevés liszttel. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Az almákat meghámozzuk, majd nagy lyúkú reszelőn lereszeljük. A mákot ledaráljuk a cukorral.
Egy nagyobb tálba tesszük a puha vajat, tejfölt, és a tojást, kissé összekeverjük, majd hozzáadjuk a darált cukros mákot, sót, vaníliát, reszelt narancshéjat, lisztet, szódabikarbónát és az egészet egy kézi habverővel egynemű masszává keverjük.
Egy spatulával beleforgatjuk a lereszelt almát a birsalmával és az egészet belesimítjuk az előre elkészített formába. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A vaníliasodóhoz a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel fehéredésig keverjük, majd felöntve a tejjel felfőzzük forráspontig, míg besűrűsödik, arra vigyázva, nehogy túlfőzzük.
Miután a sodó besűrűsödött, rögtön egy tál hideg vízbe tesszük és kevergetve lehűtjük. A kész süteményt miután kihűlt, felszeletelve, a vanílasodóval kínáljuk.
Megjegyzés
Ezt almás-mákos süteményt egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük. Egy fél narancs reszelt héja és egy kisebb birsalma elképesztően ízletessé teszi. A tésztája laza és szaftos az almától és a tejföltől, de mégsem kelt nyers hatást. Úgy az igazi, ha vaníliasodóval tálaljuk, attól még ízekkel teltebb lesz az egész desszertünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.