A babot egy estére, a füstölt húst főzés előtt egy-két órával beáztatjuk. Az előzőleg beáztatott babot másnap feltesszük főni a füstölt hússal együtt. Amikor felforr, az első főzőlevet leöntjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a megpucolt, egész hagymát.
Amikor megpuhult a bab és az oldalas is, egy teflon serpenyőben rántást készítünk. A felmelegített olajhoz hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felengedjük hideg vízzel. Folyamatosan kevergetjük, amikor felforr, a levesbe öntjük.
A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk, és tálaljuk. Hagymával és tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés
A magyar konyha jellegzetes"téli" levese, mely természetesen más évszakban is fogyasztható. Erdélyi konyhákban lila hagymával fogyasztják, nagypapám anélkül meg sem ette. Finom, laktató leves, mely egytálételként is megállja a helyét.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, de nálunk ez általában elmarad. Erdélyben a bablevest hagymával, mi tavasszal zöldhagymával, télen lila hagymával esszük. Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.