Egy nagyobb űrtartalmú, 5-6 literes rozsdamentes, vastagabb aljú edényben az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk.
Félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 1,5 liter hideg vízzel. Megsózzuk, és megkeverjük, hogy a letapadt rántás feloldódjon, ne csomósodjon.
Belekanalazzuk a paradicsompürét, hozzáadjuk a citromhéjat és a zellerzöldet, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukrozzuk.
Forrásig kevergetjük a mártást, majd amikor felforrt, takarékra állítjuk (enyhe forrásnál rakosgatjuk majd bele a megtöltött paprikákat.)
A töltelékhez a felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük a zúzott fokhagymával együtt.
A darált húst egy nagyobb tálban összekeverjük a félig megpárolt rizzsel (rizs-víz 1:1 arányban), a tojással, valamint a fűszerekkel és egy kevés Piros Arannyal.
Az így kapott masszát a kimagozott, ereitől megtisztított paprikákba töltjük. (A paprikákat a száruknál benyomjuk, így beroppan, és könnyen, egészben kiemelhető a magház.)
Ha marad a töltelékből, vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle, és ezeket is az éppen csak gyöngyöző mártásba rakjuk (mert erős forrásnál a gombócok széteshetnek).
Az újraforrástól számított 50 perc alatt az ételt fedő alatt, alacsony lángon készre főzzük. Közben, ha még szükséges, sóval ízesítjük. (A főzés ideje alatt egyszer-kétszer finoman átkeverjük az alját, vigyázva, hogy a paprikák ne sérüljenek.)
A paprikákat kivesszük, cukrot csak most adunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben. Ha korábban tennénk bele, leégne a mártás. 2 percig forraljuk.
A mártást átszűrjük, és visszatesszük a paprikákat. Főtt burgonyával tálaljuk.
Megjegyzés
Sok éve ezzel a módszerrel főzöm, azért hangsúlyoztam, hogy vastag aljú edényben készítsük, mert így biztosan nem sül le a mártás, és nem kell külön edénybe kiszedegetni a töltelékeket a rántás miatt; egyszerűbb, gyorsabb az elkészítése. (Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.