Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk, összerázzuk a hozzávalókat.
Amikor kellően összeállt a fánktészta, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órát hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából pohár vagy nagyobb pogácsa szaggató segítségével korongokat szaggatunk, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle.
A korongokat letakarjuk konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)
Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A lekvárt tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a tasakban kelesztett bögrés fánk:
Megjegyzés
Nagyon egyszerűen elkészíthető fánk recept, amit még dagasztani sem kell.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.