Előző este a tésztához a lisztet nagy tálban elvegyítjük a cukorral, a belemorzsolt élesztővel, a sóval és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízzel elkevert tojásokat, és kézi mixer dagasztószárával alacsony fokozaton keverjük 5 percig. Közepes fokozaton adagonként beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat, és tovább keverjük 10 percig, amíg selymesen fénylő, ruganyos tésztát kapunk. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 2 órát, majd betesszük a hűtőbe éjszakára.
Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, és folpakkal letakarva pihentetjük 1 órát, amíg szoba-hőmérsékletűre melegszik. Közben alaposan kivajazunk 20 darab 5 cm átmérőjű fém briósformát. (A szilikonformákat nem kell kikenni.)
A kézzel átgyúrt tésztából lecsípünk 20 darab 5 dkg-os adagot. Enyhén lisztezett felületen mindet gombóccá gömbölyítjük, majd a formákba ültetjük. A maradék tésztából mogyorónyi golyókat formázunk, és a gombócok kimélyített közepébe nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kelesztjük 60-90 percig, amíg a tészta csaknem a formák pereméig dagad.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be.) A briósokat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és a sütő középső részében aranysárgára sütjük 18-20 perc alatt. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, végül kiszedjük a formákból és rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez robotgép habverőjével a puha vajat a sóval együtt felhabosítjuk, majd belekeverjük a narancshéjat és -lét, valamint a lekvárt és a pisztáciát. A langyos briósokat a vajkrémmel kínáljuk.
Megjegyzés
12 darabos muffintepsiben kevesebb, de nagyobb briósokat süthetsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.