A briós elkészítéséhez a lisztet kelesztőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 16-20 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a felvert tojással, és ismét hagyjuk kelni.
Ha megkelt a sütemény, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A megsült mini brióst kivesszük a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben a csirkemájas raguhoz a forró olívaolajon a meghámozott és apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemájat, és fehéredésig sütjük. Ekkor rászórjuk a szintén kicsi kockákra darabolt sárgarépát, fehérrépát, piros kaliforniai paprikát, a zöldborsót, sóval, borssal, a vékony karikákra szeletelt zöldhagymával, az aprított petrezselyemmel, oregánóval ízesítjük. Meglocsoljuk 1 deci vízzel, és lefedve, közepes tűzön 10-12 perc alatt megpároljuk, hogy a zöldségek kicsit roppanósak maradjanak.
Tálaláskor a mini briósokat félbevágjuk, a zöldséges-májas töltelékből kanalazunk rájuk a szafttal együtt, és rátesszük a kalapjukat. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
Megjegyzés
Ha túlságosan híg a ragu leve, 1 mokkáskanál - kevés hideg vízzel elkevert - keménytővel kicsit sűrítsük be.
Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.