- A céklaszószos tészta elkészítéséhez először előmelegítjük a sütőt 195 fokra. Beletesszük egy tepsibe a meghámozott, felkockázott céklát, meglocsoljuk 1 teáskanál olívaolajjal, megszórjuk kakukkfűvel, azután sózzuk és borsozzuk. Letakarjuk alufóliával, ezután pedig kb. 40 percig sütjük, majd az alufólia eltávolítása után még 15-20 percig.
- A céklát konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, a bort, a parmezán felét, a maradék 2 teáskanál olívaolajat, és pürésítjük.
- Ezután egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt, majd összeforraljuk. Ha ezzel elkészültünk, mehet bele a cukor, a maradék parmezán, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, aztán mehet bele a mák is. További 2 percig főzzük.
A tésztát előfőzzük roppanósra, majd leszűrjük, végül összeforgatjuk a céklás mártással. Parmezánnal megszórva tálaljuk a céklaszószos tésztát.
Nézd meg videón is, hogyan készél a céklaszószos tészta: