Összekeverjük a lisztet, az édesítőt, a sütőport és a csipetnyi sót. Hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg, light margarint, és a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük (lehet kockázni is). Állni hagyjuk kb. 5-10 percig, majd kicsavarjuk a levét. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés édesítővel ízesítjük (ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is a megadott mennyiségnél).
A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3-1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett, 28 cm-es kerek teflonos piteformába terítjük, belenyomkodjuk. Peremet is hagyjunk, hogy a töltelék ne folyjon túl.
A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradék tésztával. A piteformába nyomkodott tésztát enyhén megszórjuk búzadarával vagy zsemlemorzsával, majd ráterítjük az almás tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
A megmaradt tésztát kinyújtjuk, és vagy egészben (ez a klasszikus almás pite), vagy mint ebben az esetben is, csillag esetleg más karácsonyi kiszúró formával, kivágott tésztadarabokkal a tetejét díszítjük. Felvert tojássárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk. (Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni.)
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük meg. Vigyázzunk, mert magasabb hőfokon könnyen megéghet a teteje!
Megjegyzés
A cukorbetegek is bátran ünnepelhetnek Karácsonykor ezzel a cukormentes almás pitével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.