Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Diós-aszús bejgli recept
recept
Bonyolult

Diós-aszús bejgli

120 perc
6 adag
Költséges
2020. 12. 20.

Elkészítés

  1. A friss élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Amíg az élesztő dolgozik, egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk a vajat. Amikor már morzsalékos állagú a tészta, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a felfuttatott élesztős tejet. Egynemű, kelttészta keménységű, rugalmas tésztává dolgozzuk, majd a lefedve a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd lassan hozzáadagoljuk az aszú bort. Annyit öntünk a töltelékhez, hogy gyurmázható állagú masszát kapjunk. A kész tölteléket a hűtőben pihentetjük, amíg a tésztát kinyújtjuk.
  3. A hűtőből kivett tésztát átdolgozzuk, majd kb. 30 cm széles, 20-25 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőle.
  4. A hűtőből kivett tölteléket arányosan eloszlatjuk a tésztalapon kb. 1 cm-es vastagságban. Ezután a tésztát a hosszabbik oldala mentén minél szorosabban feltekerjük. A kész rudat enyhén felvert tojással megkenjük, majd 30 percig meleg helyen pihentetjük. 30 perc elteltével a maradék tojásfehérjékből is a kész rúd felületére kenünk az előző kenéssel ellentétes irányból, majd újra pihentetjük. Végül a kész, tojással megkent rudat hústűvel megszurkáljuk.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. A kész süteményt felvágás előtt hagyjuk pihenni kihűlni.
Megjegyzés
Ennek a receptnek kezdő konyhatündérek is bátran nekiállhatnak. Az adagokat ezúttal nem két rúdra, hanem egyre adtuk meg, így ha csak szűk körben töltitek a karácsonyt, akkor sem kell lemondani a friss házi bejgli élményéről. Sőt, felturbóztuk a folyékony arannyal, Tokaji Aszúval, hogy igazán különleges legyen. Nem lehet véletlen, hogy az édes, mazsolával dúsított, szaftos, karakteres izű diós sütemény végtelenül jól passzol hazánk borkulturális égkövéhez. Az aszú borokban gyakran megjelenő pörkölt magvas, diós karakter csodásan cseng össze a süteménnyel, gyümölcsössége új életre kelti az ismerős ízeket. A Grand Tokaj 2013 évjáratú 5 puttonyos aszúja a friss, rendkívül összetett és sokrétű gyümölcsös karakterének köszönhetően különösen jó választás lehet.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Eszterházy-torta
Recept
Mester

Eszterházy-torta

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Diós-túrós brownie
Recept
Egyszerű

Diós-túrós brownie

55 perc
|
5 adag
|
Átlagos
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

Diós piskótatekercs vaníliás krémmel
Recept
Bonyolult

Diós piskótatekercs vaníliás krémmel

60 perc
|
8 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Diós linzerkarika
Recept
Bonyolult

Diós linzerkarika

75 perc
|
15 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Darás krémes
Recept
Egyszerű

Darás krémes

90 perc
|
6 adag
|
Olcsó
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

Diós-mazsolás kenyér
Recept
Rafinált

Diós-mazsolás kenyér

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Almás-diós kevert süti csokimázzal
Recept
Egyszerű

Almás-diós kevert süti csokimázzal

50 perc
|
6 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Egyszerű diós-almás kocka
Recept
Egyszerű

Egyszerű diós-almás kocka

60 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Papikné Veress Andrea szerző profilképe

Papikné Veress Andrea

Meggyes-almás-zabpelyhes sütemény
Recept
Egyszerű

Meggyes-almás-zabpelyhes sütemény

45 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Németiné Somogyi Tímea szerző profilképe

Németiné Somogyi Tímea

Hasonló receptek

Diós bejgli (alaprecept) recept
Recept
Bonyolult

Diós bejgli (alaprecept)

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós-mákos bejglis mézes krémes recept
Recept
Egyszerű

Diós-mákos bejglis mézes krémes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Karácsonyi Mesterszakacs szerző profilképe

Karácsonyi Mesterszakacs

Márványos, omlós bejgli  recept
Recept
Mester

Márványos, omlós bejgli

60 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Szekeres Lajosné Klári szerző profilképe

Szekeres Lajosné Klári

Omlós karácsonyi bejgli és pozsonyi kifli recept
Recept
Bonyolult

Omlós karácsonyi bejgli és pozsonyi kifli

75 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Diós-mákos bejgli recept
Recept
Bonyolult

Diós-mákos bejgli

60 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Fodor Emese szerző profilképe

Fodor Emese

Mákos-diós csavart - bejgli helyett recept
Recept
Egyszerű

Mákos-diós csavart - bejgli helyett

60 perc
|
6 adag
|
Költséges
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.