Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a tészta hozzávalóival és alaposan összegyűrjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A mozsolát beáztatjuk a rumba egy fél órára. A diót megpörköljük, majd amikor kihűlt, ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Fűszerezzük, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral és kihűtjük.
A mákos töltelékhez a vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb. 30 x 50 centis nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közepe felé tekerjük.
A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással. Letakarva készre sütjük.
Megjegyzés
Bejgli helyett ajánlom, ezt a mutatós mákos-diós tekercset. A fűszerezés kicsit eltér a hagyományostól, hiszen spekulatius fűszerkeveréket használtam, ami őrölt kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és szerecsendió-virágot tartalmaz. Mindenképp érdemes kipróbálni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.