A tortaformánk aljára sütőpapírt teszünk és rácsukjuk a tortagyűrűt. (Vigyázzunk, hogy a papír a lehető legfeszesebb maradjon, ne legyenek levegőbuborékok benne.)
A kekszet ledaráljuk vagy turmixgépben apróra zúzzuk. Megolvasztunk 5 dkg vajat, és hozzákeverjük a kekszet. (Ha a keksz szárazabb fajta, apránként még adagolunk hozzá egy kevés vajat, amíg kezd az egész masszaszerűen összetapadni.) Amikor összeáll, belekanalazzuk a tortaformába és egyenletesen elsimítjuk. Lefedjük és a hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém.
Egy kiskanál tejben vagy gőz fölött megolvasztjuk a kockákra tördelt csoki, majd hagyjuk hűlni. (Ha sima táblás csokit használunk tehetünk bele még egy kevés tejet, ha darabosnak tűnik.)
A mascarponét összekeverjük a vaníliás porcukorral, majd hozzákeverjük a csokit is. A tejszínt kemény habbá verjük. (Ha cukrozatlan fajtát használunk, inkább a sajtkrémet édesítsük még egy kicsit és ne a tejszínbe tegyünk cukrot.) A habot finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe. (Vigyázzunk, hogy habos maradjon, ne zúzzuk össze, mert kicsapódhat.)
A kekszes alapot kivesszük a hűtőből, és rákanalazzuk a krémet. Egyenletesen elterítjük, ismét letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Az öntethez a málnát feltesszük olvadni egy edényben, majd hozzáadjuk a vizet, és ahogy kezd levet engedni, beletesszük a cukrot is. Főni hagyjuk, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs megpuhul. Amikor puha, a gyümölcsöt egy külön tálkába szedjük, a szirupot további 3-4 percig főzzük, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Utána visszatesszük a málnát, és még egyszer átkeverjük.
Tálaláskor a formát lecsatoljuk és a tányérokra helyezett tortaszeletekre óvatosan rákanalazzuk az öntetet. Hidegen kínáljuk.
Megjegyzés
A tökéletes recept kikísérletezése után 3 torta is készült egymást követően, úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki finomságra vágyik. :)
Más apró bogyós gyümölcsöt is használhatunk, jó lehet hozzá a szeder, áfonya vagy ribizli, de eperrel és meggyel lekvárszerűvé válik a szósz.
Amennyiben valaki meleg öntettel szeretné, akkor azt a tortaszelet mellé tegye a tányérra, és ne a krémre.
Ha elvitelre készülne a torta, akkor lehet egy kevés zselatint tenni a szószba és langyos állapotban ráönteni az egész tortára, majd hagyni, hogy megkössön a formában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.