A mogyórot, a diót és a mandulát apróra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük.
Amíg sül a torta, felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk.
Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet keverünk belőle.
Ha a krém elkészült, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ezután jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már teljesen kihűlt a krém, hozzákeverjük a felvert habtejszínt két részletben.
A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a kihűlt krémet. Legalább 6 órán keresztül hűtjük.
A sós karamell elkészítéséhez kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sópelyhet is, kéz alá készítjük.
A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb. 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzákeverjük a sót is.
A kihűtött fügemousse tortát szeletekre vágjuk, tányérra tesszük, és a sós karamelles mártással kínáljuk.
NézD meg videón, hogyan készül a Fügemousse torta sós karamell öntettel
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.