A hajtogatott pogácsához először az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukorral elkevert tejhez és megvárjuk, hogy felfusson.
Ha jól megnőtt a térfogata, hozzáadjuk az átszitált liszthez. Mehet bele a vaj, a tejföl, a tojássárgája, a só és a reszelt sajt fele. Alaposan összegyúrjuk. Ha a tészta túl kemény lenne, akkor adhatunk még hozzá kevés tejfölt. Amennyiben nagyon lágynak ítéljük, óvatosan megszórhatjuk liszttel. A gombóccá gyúrt tésztát 30 percig pihentetjük.
Lisztezett felületen kinyújtuk kb. 1 centi vastagra, és összehajtogatjuk: képzeletben elosztjuk a tésztát három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtjuk, az alsót pedig alulról felfelé ráigazítjuk. Majd balról és jobbról is középre hajtogatjuk. Így is pihentetjük a tésztát 20 percig.
Megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, és megint pihentetjük 20 percig a tésztát.
Lisztezett felületen kinyújtuk a tésztát, tetszőleges méretű kiszúróval formára szaggatjuk. A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 10 percig pihentetjük.
Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.