A leveles tészta elkészítéséhez a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadunk 8 dkg apró kockákra vágott, hideg vajat és elmorzsoljuk benne. Ezt legjobb egy késes betétű robotgépben megtenni, de ha nincs, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon fel.
Több részletben hozzáadjuk a vizet és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor becsomagoljuk folpackba és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
A pihentetett tésztát ezután lisztezett felületen 35x35 cm-es négyzetté nyújtjuk. A maradék 30 dkg hideg vajat két db sütőpapír közé tesszük, és nyújtófával addig püföljük, amíg fele akkora nem lesz mint a kinyújtott tészta.
A vajat a tészta közepére tesszük, a négy sarkát pedig ráhajtjuk, mintha egy borítékot hajtogatnánk.
Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát 25x40 cm-es téglalappá, majd háromba hajtjuk. Vagyis a felső egyharmadot a középsőre hajtjuk, majd az alsó harmadot ráhajtjuk (szimpla hajtás).
Az óramutató járásával egyező irányban elforgatjuk 90 fokkal a tésztát és ismét 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Ekkor négybe hajtjuk, vagyis a felső negyedet lehajtjuk a tészta feléig, majd az alsó negyedet felhajtjuk a tészta feléig, végül az egészet félbehajtjuk, mint egy könyvet (dupla hajtás).
A tésztát ismét folpackba csomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
Az így pihentetett tésztát újra elforgatjuk 90 fokkal, majd megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is.
Végül ismét becsomagolva pihentetjük a tésztát 30 percig a hűtőben.
Ezután a receptnek megfelelően dolgozzunk vele, készíthetünk belőle például sajtos rolót.
Nézd meg videón, hogy készül a házi leveles tészta:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.