A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben két gáztepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk.
A leveles tésztát két részre vágjuk, majd kinyújtjuk őket 2 mm vastagságúra.
A kinyújtott levelestészta-lapokat óvatosan a szilikonos sütőpapírral borított tepsi hátára tesszük, és megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjanak fel.
A tepsiket a tésztával együtt az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Rácsra téve a kisült lapokat hagyjuk kihűlni, majd óvatosan egyforma méretűre vágjuk őket.
Míg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. Ehhez különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
A tojások fehérjét 5 dkg cukorral gőz fölött fényesre verjük. Addig hagyjuk a gőz fölött, amíg nem keverjük majd a sárga krémhez.
A tejet egy lábasban langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a vaníliát.
A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, csomómentesre keverjük, majd egy kevés tejet is belecsorgatunk. A tojásos masszát a lábasban lévő többi tejhez öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik.
Megvárjuk míg langyosra hűl, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
A krémet még langyosan az egyik tésztalapra öntjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
A másik tésztalapot bevonjuk karamellmázzal. Ehhez a cukrot, a tejet és a kávét egy kis lábasba tesszük, majd folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat is, és sűrűre főzzük.
Gyorsan elterítjük a tésztalapon a mázat. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd a mázas lapot egyforma négyzetekre vágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett sárga krémes sütemény tetejére kenjük, és a felvágott karamellmázas tésztanégyzetekkel szorosan kirakosgatjuk.
Vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Nézd meg videón is, hogyan készül a házi franciakrémes:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.