A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd elkészítjük az égetett tésztát. A vizet felmelegítjük a vajjal, cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a lisztet is, és jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük , amíg besűrűsödik és elválik az edény falától. (Ez kb. 5-8 perc, közben vigyázzunk, hogy le ne égjen!)
Ezután áttesszük egy tálba, és langyosra hűtjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. (Minden egyes tojást géppel keverünk a tésztához.) Szép sima, lágy, egynemű tésztát kell kapnunk.
A tésztát egy csillagcsőrös habzsákba töltjük (vagy kanalazzuk), és sütőpapírral bélelt gáztepsibe kisebb alma méretű halmokat nyomunk, egymástól kb. 3 cm távolságban. (A halmok mérete attól függ, hogy kisebb vagy nagyobb fánkokat szeretnénk készíteni.)
Egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forró vizet öntünk, és a sütő aljába helyezzük, mert a fánkok növekedéséhez, felfújódásához gőzre van szükség. Ezután a fánkokat 2 lépésben sütjük meg: először előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig, majd 160 fokon kb. 35 percig. ,,,A fánkok tetejét még melegen levágjuk egy recés késsel, hogy a gőz azonnal távozhasson a belsejéből.
Ezután elkészítjük a vaníliás krémet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. A pudingport csomómentesre keverjüka tojások sárgájával, a 10 dkg cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet is hozzáadva sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel, majd langyosra hűtjük.
Ezután a tejszínt a porcukorral elkezdjük verni, közben hozzáadjuk a habfixálót is, és az egészet kemény habbá verjük. A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
Először a vaníliakrémet elosztjuk a fánkokban, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot. Végül a levágott tetőt ráhelyezzük, és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
Ezzel a sütési módszerrel a fánkok szép nagyok lesznek és nem fognak összeesni, amikor kivesszük őket a sütőből. Viszont sütés közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki! A sütési idő nem törvényszerű, a színéről is láthatjuk, hogy mikor jó, nem kell túlsütni, csak szép zsemleszínűre.
Ebből az adagból én 20 db közepes méretű fánkot készítettem.
Tippek:
- A tészta sütését akár előző este is elvégezhetjük, így másnapra marad csak a töltés.
- A fánkot töltetlen állapotban egy papírtálcára sorakoztatva vagy nejlon tasakba zárva le lehet fagyasztani, ha soknak találjuk, így egy következő alkalommal fél óra alatt felengednek, és frissen csak a krémet kell elkészíteni hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.