A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és pár csipet lisztet. Összekeverjük, és 10-15 percre félretesszük, hogy felfusson.
A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, a sóval és az élesztős tejjel együtt. Kézzel 5-10 perc alatt szépen összedolgozzuk (akkor jó, ha a végén nem marad tészta a kezünkön). Ha túl nyúlós és lágy a tészta, még kis adagokban lisztet adunk hozzá, ha pedig túl kemény, akkor kevés langyos vízzel javíthatunk rajta.
Megfelelően nagy edényben, letakarva kétszeres méretűre kelesztjük a tésztát: ehhez a hűvös konyhában 80-100 perc, a lakás legmelegebb pontján 50-70 perc, sütőben pedig 30-35 fokon (1-3 percre be-, majd kikapcsolva) 30-45 perc kell.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik feléből klasszikus farsangi fánkokat szaggattunk, a másik feléből csörögefánk formákat hajtogatunk. A klasszikus fánkhoz a tésztát 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval 8-12 db-ot szaggatunk ki belőle. A csörögeformákhoz a tésztát fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és 4x7 cm-es téglalapokra vágom.
A téglalapok közepét átlósan bevágjuk, és ebbe a lyukba hajtjuk vissza a tészta egyik sarkát. Mindkét fánkfélét letakarva félretesszük további 10-20 percre kelni.
Ezalatt egy edényben legalább 2 ujjnyi olajat hevítünk. A fánk mindkét felét a forró olajban kb. 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük (ha elég forró az olaj, tényleg egyetlen perc alatt kész). Lecsepegtetjük és papírtörlőre tesszük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Megjegyzés
Híg, tunkolni való sárgabaracklekvárral tálalom, de a szilva- és a szederlekvár is remekül illik hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.