A máglyarakás elkészítéséhez az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, a húsukat vékonyan fölszeleteljük. Megszórjuk fahéjjal, és megpároljuk 5 dkg margarinon.
A zsemléket felszeleteljük 1 cm vastagra (de nem lapjában), és egy magas falú tepsiben szétterítjük.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd ráöntjük a forró tejet. Ezután a zsemlékre locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje.
Egy kb. 30x20 cm-es, magas falú tepsit kivajazunk, zsemlemorzsával behintjük. Az áztatott zsemlék felét belesimítjuk az aljába, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
A lekvárt kevés (kb. 1 dl) vízzel simára keverjük, és a háromnegyedével megkenjük a zsemlét.
Sütőben, közepes lángon (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 30 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk.
Kivesszük a sütőből a tepsit, a habos keveréket elsimítjuk a máglyarakás tetején, majd visszatoljuk a sütőbe. A hőfokot kb. 15 fokkal mérsékeljük, és a máglyarakást további 15 percig sütjük.
A sütőt ekkor elzárjuk, ajtaját kinyitjuk, a habot még 10 percig így szárítjuk. Melegen, kockákra vágva tálaljuk.
Megjegyzés
A receptet Qeki, a fotót Palmbeach küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.