A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd teljesen kihűtjük. A meggybefőttet egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük.
A cukros tejet meglangyosítjuk, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttajuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd átszitáljuk. Ezután hozzáreszeljük a citromhéjat, és hozzákeverjük az előzőleg megpörkölt mákot.
Egy kenyérsütőgép üstjébe tesszük az olvasztott (visszahűtött) vajat, hozzáadjuk a mézet, a felfuttatott élesztőt, és kicsit összekeverjük. Rákanalazzuk a lisztes keveréket, majd hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett meggyet. Elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával.)
Ezután a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tenyérrel kissé ellapogatjuk. (Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb, mint a forma amiben majd sütjük.)
Ezután lazán feltekerjük, és belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt formába (25x10x7 cm-es), majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztjük.
Amikor a kalács újra megkelt, lekenjük tojással, majd ízlés szerint megszórjuk mákkal. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél letakarjuk fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. (Légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütjük.) A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.
Megjegyzés
A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel, és a ropogós mákszemekkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.