Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és hagyom kb. egy órát kelni.
A töltelék hozzávalóit – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.
A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, először az egyiket megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük, majd a másik rúd következik a mákkal. Az így kapott két rudat összefonjuk.
Egymás mellé tesszük a rudakat, és egyiket a másikra hajtjuk, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Ha ezzel végeztünk, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezzük.
A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük, és a sütőformában kétszeresére kelesztjük. 10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 40 percig. A sütőben, a formában hagyjuk fokozatosan kihűlni.
Megjegyzés
Húsvétra készült. Két ízzel egybefonva. Fenséges volt így együtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.