Letépjük a gyümölcs levelét és a szárát. Az epret forró folyóvízzel alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk a különféle szennyeződéseket. A sérült, túlérett eperszemeket kiválogatjuk és félretesszük (ezek ne kerüljenek a dzsembe). A nagyobb szemeket félbevágjuk.
Az epret lecsöpögtetjük, közben a tisztára mosott üvegeket egy fazék vízben kifőzzük. Fejjel lefelé tiszta konyharuhára állítjuk őket, hogy a belsejük kiszáradjon. A dzsem betöltéséig az üvegeket melegen tartjuk, pl. meleg sütőbe tesszük. A lecsöpögtetett epret botmixer segítségével darabosra zúzzuk. Ha lekvárt akarunk készíteni, akkor passzírozón áttörjük.
A gyümölcsmasszát fazékba öntjük, és hozzákeverjük a befőzőcukrot. A vaníliarudat hosszában behasítjuk, a belsejét a gyümölcsre kaparjuk. A narancsok levét kinyomjuk, és hozzáadjuk. A masszát felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett kb. 4 percig főzzük. Egy teáskanál vízben feloldjuk a citromsavat és a dzsembe vegyítjük, így tovább eltartható.
Végzünk egy próbát. Hideg tányérra cseppentünk egy kis dzsemet. Ha sűrű, kemény, akkor tekinthető késznek. Karimáig töltjük az üvegbe, szorosan lezárjuk azokat, és felfordítva hagyjuk kihűlni a dzsemet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.