A lisztet 1 db tojássárgájával, a sóval, a cukorral, az olajjal és bő 1 dl meleg vízzel összedolgozzuk. A ruganyos tésztát cipóvá formázzuk, és letakarva pihentetjük 30 percig.
A töltelékhez az apróra kockázott sonkát a felhevített 1 ek vajon megfuttatjuk, majd félretesszük. A megmosott spárgasípok alsó harmadát lehántjuk, és a fás végeket levágjuk. Ezután a spárgát forrásban levő sós vízben haraphatóan puhára főzzük 6-10 perc alatt, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és feldaraboljuk. A ricottát krémesre keverjük a tojással és a tejszínnel, majd a parmezánnal, az aprított petrezselyemmel és sóval, borssal ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Óvatosan áttesszük egy belisztezett nagy konyharuhára, majd alányúlva jó vékonyra kihúzogatjuk a kézfejünkön. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával, és megkenjük a ricottás keverékkel. Végül elosztjuk rajta a spárgát, megszórjuk a sonkával, és beborítjuk a szeletekre vágott sajttal.
A tésztalap két rövidebb oldalát behajtjuk, majd a rétest a konyharuha segítségével hosszában feltekerjük. A rudat az illesztéssel lefelé átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megkenjük a 3 ek tejjel elkevert maradék tojássárgájával, és az előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.
Megjegyzés
A taleggio (ejtsd: taledzsio) krémesen kenhető állagú, édesen pikáns ízvilágú, mosott kérgű érlelt sajt. Tehéntejből készítik a Taleggio völgyben. Kiváló friss salátákhoz, reszelt retekkel vagy rukkolával. Csőben sütéshez, polentához, rizottóhoz is használhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.