Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastul feltesszük főni, és a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
Egy kenyérsütőgép üstjébe kimérjük a hozzávalókat, a következő sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, a vaníliát, a reszelt édesburgonyát, a porcukrot, a fahéjat és egy levés sót. Végül hozzászitáljuk a lisztet, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
Elindítjuk a dagasztóprogramot, majd miután a gép bedagasztotta, 20 percighagyjuk kelni,és ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengédenkilapítgatjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosantetszőleges formára szaggatjuk.
Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk, és a tetejükkel lefelé beletesszük a fánkokat. Pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.)
Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük a fénkokat, felitatjuk róluk a felesleges olajat, majd tálra téve meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral is fogyaszthatjuk.
Megjegyzés
Természetesen gép nélkül is bedagasztjuk és még egyszer átdolgozzuk a tésztát. Csak az élesztőt keverjük el a langyos, kissé megédesítettet joghurtban. Majd a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk ki a tésztát.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első oldalát fedő alatt sütni, majd a másik oldalát fedő nélkül. Én mindig kicsi fánkokat sütök, így én nem használok fedőt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.