A sültcukkini-saláta elkészítéséhez a cukkiniket 5-8 mm-es szeletekre vágjuk. Előveszünk egy tepsit, aminek az aljára sütőpapírt rakunk, olívaolajat öntünk rá, megszórjuk sóval, borssal és erre a tepsire helyezzük a cukkiniszeleteket. Ezután a cukkinik tetejét is fűszerezzük, olajozzuk, és 200 fokon alsó-felső sütőfokozaton 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg a cukkini sül, bekeverjük a saláta dresszingjét. Egy keverőtálban az olajat, a citrom kifacsart levét és a mézet homogénre keverjük. A fokhagymát apró kockára vágjuk, egy nyeles forralóban olívaolajon nagyon alacsony lángon 1-2 perc alatt átmelegítjük, kicsit tompítva a fokhagyma nyersségét, ha kész hozzáadjuk az öntethez. A nagy csokor petrezselymet apróra vágjuk, és ezt is a dresszinghez adjuk, majd a tálalásig félretesszük.
A csirkemellet, ha kell, megtisztítjuk, szárazra töröljük, mindkét oldalát besózzuk és szárított kakukkfűvel fűszerezzük. Ezután 3 lépcsős technikával fogjuk megsütni, ehhez fém nyelű serpenyőre lesz szükségünk, mert a sütőbe is be fogjuk helyezni.
Először vaj felét hevíteni kezdjük a serpenyőben, ha felhabzott, belehelyezzük a csirkemelleket, mellédobunk két gerezd kés lapjával megroppantott fokhagymát héjastul, és rakunk hozzá még két csík (krumplihámozóval vágott) citromhéjat. A serpenyőben közepesnél erősebb lángon oldalanként 2-3 perc alatt kérget sütünk a csirkemellre, hogy szép sült színt kapjon.
Közben a sütőt előmelegítjük 120 fokra. Ha csirkemell mindkét oldalon szép színt kapott, és mindenhol körbezártuk a hús rostjai, akkor 7-8 percre behelyezzük az előmelegített sütőbe (lehet ettől hosszabb idő, ez függ a csirkemellek súlyától, én 25 dekás mellekkel dolgoztam) majdnem készre sütjük. Ha letelt az idő, hőálló kesztyű segítségével kivesszük a serpenyőt, ügyelve, hogy ne égessük meg a kezünket.
Végül visszarakjuk serpenyőt a gázra, közepes lángon aromatizálással tökéletesre készítjük a csirkemellet. A serpenyőbe a csirkemellek mellé hozzárakjuk a vaj másik felét, ízesíthetjük még kakukkfűvel, borssal, ízlés szerint citromlével. A serpenyőt magunk felé döntjük, és az így összegyűlt vajat egy kanál segítségével folyamatosan a mellekre locsolgatjuk 3-5 percig, hasonlóan a steak sütéshez, így lesz tökéletes a végeredmény. Legvégül a kész csirkemelleket alufóliával letakarva 3-5 percig pihentetjük.
Tálaláskor a cukkiniszalagokat a tányérra halmozzuk, rákanalazzuk a petrezselymes öntetet, megszórjuk morzsolt fetával, a csirkemellet felszeleteljük és a langyos saláta mellé helyezzük, a tetejét vékonyan meglocsoljuk a sütésből visszamaradt vajas szafttal.
Nézd meg videón, hogy készül a serpenyős csirkemell sült cukkinisalátával:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.