A lisztet elvegyítjük 1/2 tk sóval. 1 db tojást elkeverünk 4 ek hideg vízzel, majd a liszthez adjuk, és gyorsan összedolgozzuk 20 dkg felkockázott hideg vajjal. A tésztát cipóvá formázzuk, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát.
Közben a spárgát megmossuk. A fehér sípokat a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldeket az alsó harmadukon meghámozzuk, majd a fás végeket eltávolítjuk. A spárgacsúcsokat letörjük és félretesszük, a sípok maradék részét ferdén félbevágjuk vagy harmadoljuk. A megmosott citromról levágunk egy kb. 5 cm-es héjcsíkot.
A spárgadarabokat lábasba szórjuk és kb. 1 cm magasan vizet öntünk alájuk. Hozzáadjuk a citromhéjat és a maradék 1 dkg vajat, majd 1/2 tk sóval és csipetnyi cukorral ízesítve felforraljuk. A spárgadarabokat fedő alatt pároljuk 4 percig, majd a csúcsokkal együtt további kb. 4 percig. Ezután szűrőlapáttal mindet kiemeljük, és alaposan lecsepegtetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A töltelékhez a ricottát kikeverjük a maradék 2 db tojással, a tejföllel és a keményítővel. Sóval, borssal ízesítjük.
Vajjal kikenünk egy 27,5 x 17,5 cm-es (vagy egy 28 cm-es kerek) piteformát. A tésztát lisztezett felületen 4 mm vastag lappá nyújtjuk, majd a két oldalát középre behajtjuk úgy, hogy 3 réteget kapjunk. Ezután ismét vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.
A széleket körben a forma oldalához nyomkodjuk, és a túllógó részeket levágjuk. A tészta alját villával megszurkáljuk. A spárgadarabokat néhány szép spárgacsúcs kivételével elosztjuk a formában, majd rásimítjuk a ricottás keveréket, és kirakjuk a félretett spárgacsúcsokkal. Végül a legalsó sínen készre sütjük kb. 30 perc alatt.
Megjegyzés
A sütéshez ne kapcsold be a légkeverést!
Zöldsaláta illik hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.