A magozott datolyát felaprítjuk vagy pürésítjük. Hozzáakeverjük a szódabikarbónát, majd felöntjük 2,5 dl forró vízzel, és 5 percig hagyjuk állni. Ha megpuhult, hozzákeverjük a vajat és a barna cukrot. Végül beledolgozzuk a tojásokat, a lisztet és az őrölt gyömbért.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortaformába töltjük, és 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Közben a cukrot karamellizáljuk a vajjal. Felöntjük a tejszínnel, simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. A meleg süteményt a karamellszósszal tálaljuk.
Megjegyzés
Ha az intenzív ízeket kedveled, keverhetsz a tésztába 4 dkg apró kockákra vágott kandírozott gyömbért is.
+ 1 recept: Gyömbérhab
Verjünk lágy habot 2 dl habtejszínből. Adjunk hozzá 2 ek mascarponét és 1 ek porcukrot, majd verjük keményre. Reszeljünk le 6-8 cm friss gyömbért, és a kinyomkodott levét keverjük a habhoz. Kínáljuk a süteményekhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.