A diót, a cukrot, a sütőport és a tojásokat kikeverjük. Ragacsos sűrű anyagot kapunk.
Sütőpapírra rárajzolunk 3 db 25 cm átmérőjű kört. Vizes kézzel 5-6 db nagyobb cseresznye nagyságú golyót formázunk, és a papírra lapítjuk. A tetejére rá lehet tenni fél diót.
A megmaradt tésztát három felé szétosztjuk és a kirajzolt kör széléig egy késsel és kézzel kilapogatjuk. Mivel ragad a massza, célszerű vizes kézzel dolgozni. Nem szabad a masszát eláztatni.
160 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb 15 perc. A tészta kemény, törékeny, puszedliszerű lesz. Felhasználásig ne szedjük le a papírról.
A tejszínt cukor nélkül verjük fel kemény habnak. A lapok közé kell kenni, a tetejére a kicsi puszedlik jönnek. Minimum 6-8 órát állnia kell, hogy a kemény tészta megpuhuljon. Ideális egy nagy vendégvárásnál, mert a tészta napokkal korábban elkészíthető, és a tortát jóval a felhasználás előtt össze kell állítani. A recept nagyon egyszerű, rendkívül finom, krémes finomság lesz belőle. Ha nem verődik fel a tejszín, és nem lesz kemény a hab, semmi pánik, óvatosan össze kell állítani, és nem fog szétfolyni.
Megjegyzés
A recept dédanyám gyűjteménye, Halason készült, így mi csak Halasi tortának hívjuk. Biztos teli találat, nálunk a karácsonyi édesség mindig ez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.