A karfiolt rózsáira szedjük, a nagyobbakat feldaraboljuk. Enyhéh sós, forrásban lévő vízbe tesszük, 5 percig forraljuk, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük.
A rizst 2 ek olajon megfuttatjuk, azután felöntjük 1,5 bögre forró vízzel. Megsózzuk és lefedve, meleg helyen megvárjuk, hogy a rizs megdagadjon.
A felaprított hagymát és fokhagymát a maradék olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, és addig pirítjuk, míg zsírjára sül. Ekkor fűszerezzük, és elkeverjük.
Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetjük a tetejét, rászórjuk a karfiolrózsákat és elrendezzük. A tejszínt, a tojást és a reszelt sajt felét elkeverjük, majd ráöntjük a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és sütőbe tesszük.
200 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirult.
Megjegyzés
Kissé idő- és munkaigényes, de az elkészült étel kárpótol mindenért. A receptet és a fotót LigetiK küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.