A túrót egy tálba tesszük, és villával kicsit összenyomkodjuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, valamint az egész tojásokat, és kanállal összekeverjük. Beleszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverünk hozzá.)
A tésztából diónyi golyókat formázunk. (Minden golyó készítése előtt kicsit belisztezzük a tenyerünket, hogy ne ragadjon rá a tészta. ) Az olajat egy serpenyőbe öntve felforrósítjuk, majd óvatosan belehelyezzük a tésztagolyókat, és pár perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat. Sütés közben többször átfordítjuk őket, hogy szép egyenletesen süljenek.
Amikor megsültek a fánkok, kivesszük őket a zsiradékból, és papírtörlőre helyezzük mindet, hogy a felesleges olajat felszívja a papír. A kisült, még forró fánkokat ízlés szerint őrölt fahéjjal összekevert porcukorba forgatjuk. Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Megjegyzés
Az egész fánksütés az elejétől a végéig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattunk is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.