Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Vargabéles torta recept
recept
Mester

Vargabéles torta

75 perc
6 adag
Megfizethető
4
2020. 08. 30.

Elkészítés

  1. A házi tésztához alaposan összegyúrjuk a lisztet a tojással, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtjuk. (Széles vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélű metéltet készíthetünk.)
  2. A recepthez először elkészítjük a rétestésztát. A lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a tojást (a maradék tojást félretesszük). A meleg vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, és az egészet összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, hogy egy ruganyos, fényes, hólyagos tésztát kapjuk. Ezután beolajozzuk a felületét és fél óráig langyos helyen pihentetjük.
  3. A túrótöltelékhez először készítünk egy sűrű vaníliapudingot: ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt, majd habverővel, jó alaposan fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  4. Közben, egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Amikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
  5. Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a búzadarát, és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt, a lecsepegtetett tésztát és az előzőleg leforrázott, majd lecsepegtetett mazsolát is óvatosan hozzákeverjük.
  6. A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük. Miután kissé megszikkadt, egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljának a segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából. (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
  7. A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, és mindegyik közé kevés zsírt kenünk és pici zsemlemorzsát szórunk.
  8. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan a túróhoz keverjük, és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára. Majd a maradék tésztalapokat szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, és a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és kevés zsemlemorzsát szórunk.
  9. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb. 45-50 prec alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

    VARGABÉLES, AHOGY BUDAY KÉSZÍTI (GLUTÉN- ÉS CUKORMENTES RECEPT) >>>

    VARGABÉLES RECEPTEK - A LEGJOBB DOLOG, AMI CÉRNAMETÉLTTEL TÖRTÉNHET! - VÁLOGATÁS >>>

    7 VARGABÉLES, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK >>>


Megjegyzés
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy minden alkotóeleme házi készítésű. Hagyományos módon készült házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával, és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegős és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig ropogósra sült réteslapokkal. A házilag gyúrt finom-/cérnametélt nem most készült. Általában egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam őket. Ilyenkor egy napot rászánok, és egész nap tésztát gyártok.

Recept értékelése

4 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Ehető adventi koszorú
Recept
Rafinált

Ehető adventi koszorú

90 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Osztrák császármorzsa
Recept
Egyszerű

Osztrák császármorzsa

30 perc
|
2 adag
|
Olcsó
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

Klasszikus somlói galuska
Recept
Bonyolult

Klasszikus somlói galuska

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kovács Noémi szerző profilképe

Kovács Noémi

Túrós süti egyszerűen
Recept
Egyszerű

Túrós süti egyszerűen

45 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Egyszerű bakonyi sertéstokány
Recept
Egyszerű

Egyszerű bakonyi sertéstokány

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Citromos-tárkonyos raguleves
Recept
Egyszerű

Citromos-tárkonyos raguleves

50 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fokhagymás-tejfölös uborkasaláta
Recept
Egyszerű

Fokhagymás-tejfölös uborkasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szekeres Lajosné Klári szerző profilképe

Szekeres Lajosné Klári

Tárkonyos krumplileves csirkemellel
Recept
Egyszerű

Tárkonyos krumplileves csirkemellel

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Hasonló receptek

Klasszikus somlói galuska recept
Recept
Bonyolult

Klasszikus somlói galuska

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kovács Noémi szerző profilképe

Kovács Noémi

Nagymama almás pitéje  recept
Recept
Bonyolult

Nagymama almás pitéje

70 perc
|
20 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Vargabéles recept
Recept
Mester

Vargabéles

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Pozsonyi kifli (patkó) recept
Recept
Mester

Pozsonyi kifli (patkó)

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Rozsnyai Gabriella szerző profilképe

Rozsnyai Gabriella

Habos almás lepény recept
Recept
Bonyolult

Habos almás lepény

75 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Dr.Gondek Károlyné szerző profilképe

Dr.Gondek Károlyné

Klasszikus túrógombóc recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus túrógombóc

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
 Gréta szerző profilképe

Gréta

Friss receptek

Zserbópite recept
Recept
Egyszerű

Zserbópite

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Panettone (olasz specialitás) recept
Recept
Rafinált

Panettone (olasz specialitás)

105 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Klasszikus zakuszka recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus zakuszka

45 perc
|
12 adag
|
Átlagos
KOCSIS BÁLINT szerző profilképe

KOCSIS BÁLINT

Sárgaborsó-krémleves recept
Recept
Egyszerű

Sárgaborsó-krémleves

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Klasszikus képviselőfánk recept
Recept
Mester

Klasszikus képviselőfánk

65 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Pallagi Flóra szerző profilképe

Pallagi Flóra

Pho leves marhahúsból recept
Recept
Mester

Pho leves marhahúsból

180 perc
|
6 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pudingos ökörszem kétféle töltelékkel recept
Recept
Mester

Pudingos ökörszem kétféle töltelékkel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült szilvás gesztenyetorta recept
Recept
Rafinált

Sült szilvás gesztenyetorta

120 perc
|
12 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Nagyon csokis karamellás keksztorta recept
Recept
Egyszerű

Nagyon csokis karamellás keksztorta

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
 Szandi szerző profilképe

Szandi

Brassói aprópecsenye air fryerben recept
Recept
Egyszerű

Brassói aprópecsenye air fryerben

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Gesztenyekrémes piskótatekercs egyszerűen recept
Recept
Egyszerű

Gesztenyekrémes piskótatekercs egyszerűen

60 perc
|
8 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Mézes puszedli egyszerűen recept
Recept
Egyszerű

Mézes puszedli egyszerűen

45 perc
|
15 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.