A házi tésztához alaposan összegyúrjuk a lisztet a tojással, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtjuk. (Széles vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélű metéltet készíthetünk.)
A recepthez először elkészítjük a rétestésztát. A lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a tojást (a maradék tojást félretesszük). A meleg vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, és az egészet összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, hogy egy ruganyos, fényes, hólyagos tésztát kapjuk. Ezután beolajozzuk a felületét és fél óráig langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez először készítünk egy sűrű vaníliapudingot: ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt, majd habverővel, jó alaposan fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Közben, egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Amikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a búzadarát, és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt, a lecsepegtetett tésztát és az előzőleg leforrázott, majd lecsepegtetett mazsolát is óvatosan hozzákeverjük.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük. Miután kissé megszikkadt, egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljának a segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából. (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, és mindegyik közé kevés zsírt kenünk és pici zsemlemorzsát szórunk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan a túróhoz keverjük, és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára. Majd a maradék tésztalapokat szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, és a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és kevés zsemlemorzsát szórunk.
A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb. 45-50 prec alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy minden alkotóeleme házi készítésű. Hagyományos módon készült házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával, és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegős és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig ropogósra sült réteslapokkal.
A házilag gyúrt finom-/cérnametélt nem most készült. Általában egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam őket. Ilyenkor egy napot rászánok, és egész nap tésztát gyártok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.