Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Vargabéles torta recept
recept
Mester

Vargabéles torta

75 perc
6 adag
Megfizethető
4
2020. 08. 30.

Elkészítés

  1. A házi tésztához alaposan összegyúrjuk a lisztet a tojással, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtjuk. (Széles vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélű metéltet készíthetünk.)
  2. A recepthez először elkészítjük a rétestésztát. A lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a tojást (a maradék tojást félretesszük). A meleg vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, és az egészet összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, hogy egy ruganyos, fényes, hólyagos tésztát kapjuk. Ezután beolajozzuk a felületét és fél óráig langyos helyen pihentetjük.
  3. A túrótöltelékhez először készítünk egy sűrű vaníliapudingot: ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt, majd habverővel, jó alaposan fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  4. Közben, egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Amikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
  5. Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a búzadarát, és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt, a lecsepegtetett tésztát és az előzőleg leforrázott, majd lecsepegtetett mazsolát is óvatosan hozzákeverjük.
  6. A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük. Miután kissé megszikkadt, egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljának a segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából. (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
  7. A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, és mindegyik közé kevés zsírt kenünk és pici zsemlemorzsát szórunk.
  8. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan a túróhoz keverjük, és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára. Majd a maradék tésztalapokat szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, és a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és kevés zsemlemorzsát szórunk.
  9. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb. 45-50 prec alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

    VARGABÉLES, AHOGY BUDAY KÉSZÍTI (GLUTÉN- ÉS CUKORMENTES RECEPT) >>>

    VARGABÉLES RECEPTEK - A LEGJOBB DOLOG, AMI CÉRNAMETÉLTTEL TÖRTÉNHET! - VÁLOGATÁS >>>

    7 VARGABÉLES, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK >>>


Megjegyzés
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy minden alkotóeleme házi készítésű. Hagyományos módon készült házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával, és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegős és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig ropogósra sült réteslapokkal. A házilag gyúrt finom-/cérnametélt nem most készült. Általában egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam őket. Ilyenkor egy napot rászánok, és egész nap tésztát gyártok.

Recept értékelése

4 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Karamellás-vaníliás pohárkrém
Recept
Egyszerű

Karamellás-vaníliás pohárkrém

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Tojáskrém
Recept
Egyszerű

Tojáskrém

30 perc
|
2 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Gombapaprikás tejföllel
Recept
Egyszerű

Gombapaprikás tejföllel

40 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Egyszerű sajtos-tejfölös tócsni
Recept
Egyszerű

Egyszerű sajtos-tejfölös tócsni

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Nagymama almás pitéje
Recept
Bonyolult

Nagymama almás pitéje

70 perc
|
20 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Karalábéfőzelék buggyantott tojással
Recept
Egyszerű

Karalábéfőzelék buggyantott tojással

30 perc
|
2 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mátrai borzaska (alaprecept)
Recept
Egyszerű

Mátrai borzaska (alaprecept)

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Kefires lángos
Recept
Mester

Kefires lángos

120 perc
|
0 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Nagymama almás pitéje  recept
Recept
Bonyolult

Nagymama almás pitéje

70 perc
|
20 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Vargabéles recept
Recept
Mester

Vargabéles

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Pozsonyi kifli (patkó) recept
Recept
Mester

Pozsonyi kifli (patkó)

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Rozsnyai Gabriella szerző profilképe

Rozsnyai Gabriella

Habos almás lepény recept
Recept
Bonyolult

Habos almás lepény

75 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Dr.Gondek Károlyné szerző profilképe

Dr.Gondek Károlyné

Klasszikus túrógombóc recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus túrógombóc

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
 Gréta szerző profilképe

Gréta

Eperrel töltött derelye tejfölmártással recept
Recept
Bonyolult

Eperrel töltött derelye tejfölmártással

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával recept
Recept
Egyszerű

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

Pöcsmácsik, a krumplinudli recept
Recept
Egyszerű

Pöcsmácsik, a krumplinudli

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csörögefánk recept
Recept
Rafinált

Csörögefánk

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Túrós rétes réteslapból recept
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.