A babgulyás elkészítéséhez forró zsiradékon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, rajta megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a köményt. Rátesszük a felkockázott marhahúst, pár percig dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Amíg a leves felforr, az előzőleg beáztatott babot előfőzzük: bő vízben, a forrástól számított 5 perc múlva a puffasztó levét leöntjük, a forró babot a forró leveshez adjuk. (Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.) Ha kell, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzzük tovább. Amikor félpuha a hús, belerakjuk a zöldséget, a zöldséglevél-csokrot, az egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adunk hozzá, sóval, fűszerekkel utánaízesítjük, majd takarékon puhára főzzük.
A főzés ideje alatt a tojásból, a lisztből, egy csipet sóval, egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) csipetke tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.
Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadjuk, és pár perc alatt készre főzzük.
Tálalás előtt a főtt zöldséglevél-csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítjuk a bablevesből.
Megjegyzés
Ezt a receptet azon kedves felhasználóknak ajánlom, akik érzékenyek a felfújós-puffasztó ételekre!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.