A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 6 deka cukrot, a szárított élesztőt, a sót, majd a melegvizet, és alaposan összedolgozzuk a tésztát. Amikor már nem ragad, 8 egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk a tésztákat, és kb. 10-15 percig pihentetjük meleg helyen. Ezalatt kissé megkelnek.
Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk egyenként a cipókat. Hosszában feltekerjük, és kört formázunk belőlük, a végeket jól összenyomjuk. Ismét letakarjuk, és további 40 percig kelesztjük.
Közben egy fazékban vizet forralunk, amelyben elkeverjünk 1 mokkáskanálnyi szódabikarbónát és 1 evőkanál cukrot. A megkelt bageleket a forró vizben, mindkét oldalukon fél-fél percig előfőzzük. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a karikákat. Megkenjük a felvert tojássárgájával. Ha szeretnénk, különféle magvakkal (mák, szezámmag, lenmag) is megszórhatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a süteményeket kb. 10-15 perc alatt.
Megjegyzés
A tésztát ízesíthetjük, mielőtt feltekernénk vékonyra szeletelt újhagymával és zúzott fokhagymával, esetleg reszelt cheddar vagy füstölt sajttal megszórva. A frissen sült bagelt fogyaszthatjuk sós kiegészítőkkel, de pl. krémsajttal megkenve vagy friss szeletelt eperrel vagy dzsemmel is isteni finom.
Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.