Kidagasztjuk a bigát és legalább 24 órát pihentetjük letakarva, egy kiolajozott tálban, a hűtőben.
Másnap a bigát a vízzel, a liszttel és a kovásszal/élesztővel sima tésztává dagasztjuk, majd 15 percet pihentetjük. Hozzáadjuk a sót és magas fokozaton kidagasztjuk, nagyjából 8 perc alatt. Olajozott tálban, letakarva, legalább 1 órát pihentetjük.
A tésztát olajjal átkent deszkára (kb. 40x25 cm) fektetjük és ujjbeggyel, finoman széthúzzuk, vigyázva a pihentetés során kialakult buborékokra.
Elfelezzük és sütőpapírral bélelt sütőlapokra fektetjük. Belenyomkodjuk a feltétet: olajbogyó-rozmaring és szőlő-rozmaring keverék kerül a tésztára, majd ismét 30 percet pihentetjük.
Megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel túlságosan, majd durva szemű sóval megszórjuk.
A focacciát 260 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve tovább dekorálhatjuk rózsára hajtott, levegőn szárított sonkával, sós-borsos, citromos kakukkfűvel ízesített mascarponéval. Forrón tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a szőlős olivás focacciát
Megjegyzés
Szabi a pék különlegesen finom focaccia receptjét mindenképpen érdemes kipróbálni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.