A kolbászról és a hurkáról lehúzzuk a belet és egy nagyobb tálba rakjuk. A nyers májat kb. fél centiméteres kockára vágjuk. A hagymákat, zsírszalonnát is felkockázzuk- de ezeket még apróbbra. A tojásokat összekeverjük a fűszerekkel és elteszünk egy sárgáját későbbre. Tálban mindent összegyúrunk egy masszává.
A káposztát megmossuk (ha nagyon sós, akkor áztassuk is). Kikenünk zsírral egy nagy tepsit, majd a lecsöpögtetett káposztát széttérítve beletesszük.
A kiterített réteslapot kettévágjuk majd 1/8 hústölteléket feltekerünk vele, mint egy palacsintát és a végeit aláhajtjuk a lapos gombócra formázott hitványkának. Rátesszük a káposztára és a hitványkák tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.
180 fokos sütőbe tesszük és 90 percig sütjük. A kolbászhús és a szalonna leve lecsepeg a tepsi aljára és összesül az ággyal. (A káposzta ne égjen le, a hitványka piruljon meg!)
A hitványka káposztaágyon egy békés megyei étel után kapta a nevét, aminek az alapanyagait képtelenség lenne beszereznie egy városlakónak. Ilyen például: a friss fátyolháj és húsdaráló, ami nem mindegyik háztartásban elérhető manapság. Ha van is egy daráló az a padláson pihen és több időbe telik mire az ember előveszi, illetve amíg a felhasználás után elmossa. Ennek a harapnivalónak az elkészítéséhez a fenti eszközökre nincs szükség, de végeredmény ugyanaz, sőt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.