A lisztet keverőtálba szitáljuk, elkeverjük benne a szárított élesztőt, a cukrot, a csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd adagonként a langyos tejet is. Kézzel vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk. A kelt tésztát letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjúk, majd három részre daraboljuk, egyenként téglalap formára nyújtjuk. Mindhármat megkenjük szilvalekvárral a széleket kb. 2 cm-re kihagyva, majd megszórjuk a darált mákkal. Feltekerjük, és a három szálat összefonjuk. A kalácsot vajjal kikent hosszúkás sütőformába fektetjük.
A formában pihentetjük 30 percig. Közben egyszer lekenjük a kevés tejjel összekevert tojássárgájával.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt a sütőbe tesszük a kalácsot, még egyszer átkenjük a tojással. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Szeletelve tálaljuk.
Megjegyzés
Kemény szilvalekvárt kevés rumos vízzel hígítottam, hogy kenhető legyen.
A kalács fél adag, duplázhatjuk a mennyiségeket.
A képen látható jénai tál két oldalát sütőpapírral bevont kemény kartonnal támasztottam ki, hogy a kalács formája megmaradjon.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.