A mandulalisztes tejes pite tésztájához a rumot elkeverjük néhány evőkanál forró vízben, az aszalt szilvára locsoljuk, és 15 percig állni hagyjuk .
A tojásokat fehéredésig verjük a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, és simára keverjük. Belecsorgatjuk a tejet, és alaposan összedolgozzuk .
Kis adagokban beleszórjuk a mandulalisztet, és csomómentesre keverjük.
A lecsepegtetett aszalt szilvát elosztjuk egy kivajazott tűzálló tál aljában, majd ráöntjük a tésztamasszát úgy, hogy az teljesen ellepje a gyümölcsöt.
A süteményt a 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Akkor van készen, ha a közepe is megszilárdult, a széle pedig kissé berepedezett.
Még melegen megszórjuk a tetejét egy kevés nyírfacukor és őrölt fahéj keverékével.
Megjegyzés
Sokan betegségük miatt kénytelenek lisztmentes diétát követni, mások csak jobb a közérzet elérésért, vagy a változatosság kedvvért próbálnak ki mást is, mint a jól bevált búzaliszt. De mi a glutén és miben található? A glutén egyfajta fehérje, amelyet a sikértartalmú gabonafélék tartalmaznak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vagy felszívódási zavart válthat ki. Megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban. A rizs- és kukoricaliszt, a burgonyakeményítő, valamint a köles nem tartalmazza.
(Fotó és food styling: Csigó Zita)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.