Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.
Az omlós tésztához a liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos vajat, és összemorzsoljuk. A tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást, a tejfölt és a sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.
Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy dióval, majd rákenjük az almapépet. Ráborítjuk az almára a másik tésztalapot, végül lehúzzuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. A tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon 170 fokron kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.
Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk.
A receptet és a fotót HossoAni küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.