Alaposan kivajazzuk a kuglófformát, majd fele-fele arányban kakaóporos lisztet szitálunk bele úgy, hogy a lisztes keverék mindenhol érje.
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Egy vastag fenekű lábasban felolvasztjuk a vajat. Folyamatosan adagolva és kevergetve hozzáadjuk a kakaóport és a vaníliát. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kissé visszahűlni.
Másik keverőtálba tesszük a cukrot és a kakaóporos vajat, majd alacsony fokozaton addig keverjük, amíg össze nem áll. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a kovászt, a kávét, a tejfölt végül óvatosan, több részletben a lisztes keveréket.
Amikor mindent alaposan összekevertünk, a legalacsonyabb fokozaton, óvatosan, hogy ne törjenek össze, a tésztába keverjük a csoki darabokat is.
Betoljuk a sütőbe és nagyjából 1 órán át sütjük, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön. Ha nagyon barnulna, letakarjuk a tetejét alufóliával.
Ha megsült, kivesszük a sütőből és pár percig pihentetjük mielőtt kiborítanánk a formából, majd rácson teljesen kihűtjük.
A mázhoz a cukrozott, sűrített tejet összekeverjük a csokoládédarabokkal, sóval és vaníliával egy vastag fenekű lábasban. Alacsony lángon addig melegítjük, amíg a csokoládé megolvad. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt. Kissé kihűtjük, majd a kihűtött kuglóf tetejére öntjük.
NÉZD MEG videón, hogyan készül a nagyon csokis kuglóf
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.