A sajtos croissant tésztájához élesztőt a langyos tejben felfutattjuk a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfutattot élesztőt, a tojásokat, az olajat, a tejföl felét és összegyúrjuk. Ha kicsit száraz a tészta, akkor teszünk még bele tejfölt, és tovább gyúrjuk.
Ezután 4 egyforma részre osztjuk, és meleg helyen kb. 40 percig pihentetjük.
Amíg kel a tészta, addig a vajat kikeverjük a sóval. Egy adag tésztát kinyújtunk köralakúra (kb. 30-40 cm átmérőjű), megkenjük a sós vaj felével, rászórjuk a reszelt sajt felét, majd még egy méretben azonos tésztát kinyújtunk, és ráhelyezzük a vajas-sajtos lapra.
16 egyforma cikkre vágjuk, a szélesebb végéhez rakunk egy csík füstölt sajtot, és onnan kezdjük el feltekerni. A megmaradt tésztát ugyanígy elkészítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (mert sütés közben egy kis vaj ki fog folyni), megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 170 fokon kb. 20-30 percig sütjük.
Megjegyzés
Nem biztos, hogy kell az összes tejföl, ez a tészta állagától függ! Ezt a tésztát tölthetjük akár mákkal, dióval, mogyoróval vagy lekvárral, de ha édesre szeretnénk, akkor csak 1/2 evőkanál sót keverjünk csak a vajhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.