Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vaníliás-zöldalmás rózsakalács recept
recept
Mester

Vaníliás-zöldalmás rózsakalács

75 perc
8 adag
Olcsó
2016. 11. 25.

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy kenyérsütőgép üstjébe rakjuk a következő sorrendben: először a langyos tejet öntjök bele, majd hozzáadjuk a porcukrot és a lisztet, végül a tetejére szórjuk az élesztőt.
  2. Dagasztóprogramra állítva bekapcsoljuk a gépet, és hagyjuk, hogy a tészta összeálljon. Ezután hozzáadjuk a langyos, olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Addig dagasztjuk, amíg a tészta a duplájára nő, a felülete pedig fényes, hólyagos lesz. Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük, és az egészet felfőzzük. Amikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
  4. Az almát megmossuk, negyedekre vágju, a magházát eltávolítjuk. Kis kockákra vágjuk, és serpenyőben megdinszteljük a vajon egy kevés cukorral, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A tésztát, miután eleget pihent, enyhén lisztezett felületen, fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd a felületére kenjük a vaníliapudingot, és elosztjuk rajta az almakockákat. Ha ezzel készen vagyunk, feltekerjük, mint a bejglit, a hajtás szélét összecsipkedjük, majd 2-2,5 centis darabokra vágjuk. (10-12 db csiga lesz belőle.)
  6. A csigákat elrendezzük az előzőleg kivajazott és liszttel kiszórt 24 cm-es kapcsos tortaformába, úgy, hogy először a közepére tesszük az első csigát, majd ezt körberakva a többit is elhelyezzük. Ezután hagyjuk 10-15 percig kelni, majd betesszük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. Félidőben a tetejét meglocsoljuk pár kanál cukros tejszínnel vagy tejjel, és visszatolva sütjük tovább, amíg gyönyörű, aranybarna színt nem kap. 5-10 perccel azelőtt, hogy kivesszük a kalácsot, megismételhetjük a locsolást. Amikor a kalácsunk megsült, kivesszük a formából, és rácson hűlni hagyjuk.
Megjegyzés
Gyönyörű, illatos zöldalmákat vettem a piacon, amivel ezt a finom, vaníliás kalácsot is gazdagítottam. Mivel nagyon szeretjük a kalácsféléket, így azt találtam ki, hogy egy kis vaníliapudinggal és zöldalmával töltöm meg. De a formáját tekintve, nem a hagyományos fonottra gondoltam, mert hogy az nem bírná el a pudingos tölteléket. Így esett a választásom erre a rózsakalácsra, ami igazából nem más, mint a töltött csigák összesült egyvelege. Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok. Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének. A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Recept értékelése

Ajánljuk még

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Klasszikus somlói galuska
Recept
Bonyolult

Klasszikus somlói galuska

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kovács Noémi szerző profilképe

Kovács Noémi

Mutatós kakaós kalács
Recept
Rafinált

Mutatós kakaós kalács

150 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Egyszerű bakonyi sertéstokány
Recept
Egyszerű

Egyszerű bakonyi sertéstokány

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Egyszerű tejszínes brokkolikrémleves
Recept
Egyszerű

Egyszerű tejszínes brokkolikrémleves

40 perc
|
4 adag
|
Olcsó
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Bazsalikomos-paradicsomos csirkés tészta
Recept
Egyszerű

Bazsalikomos-paradicsomos csirkés tészta

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
SÁNDOR ADRIENN szerző profilképe

SÁNDOR ADRIENN

Tárkonyos krumplileves csirkemellel
Recept
Egyszerű

Tárkonyos krumplileves csirkemellel

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Egyszerű zellerkrémleves
Recept
Egyszerű

Egyszerű zellerkrémleves

30 perc
|
2 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Fehér csokis kekszszelet  recept
Recept
Bonyolult

Fehér csokis kekszszelet

90 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
DUSHA CSENGE szerző profilképe

DUSHA CSENGE

Csokis profiterol recept
Recept
Bonyolult

Csokis profiterol

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Tejszínes madártejszelet recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes madártejszelet

60 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Gundel-palacsinta csokiöntettel  recept
Recept
Egyszerű

Gundel-palacsinta csokiöntettel

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Karamellkrémmel töltött csokis keksz recept
Recept
Egyszerű

Karamellkrémmel töltött csokis keksz

120 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sült tejberizs citrommal recept
Recept
Bonyolult

Sült tejberizs citrommal

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zserbó – az eredeti recept
Recept
Rafinált

Zserbó – az eredeti recept

90 perc
|
6 adag
|
Költséges
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.