A tészta hozzávalóit egy kenyérsütőgép üstjébe rakjuk a következő sorrendben: először a langyos tejet öntjök bele, majd hozzáadjuk a porcukrot és a lisztet, végül a tetejére szórjuk az élesztőt.
Dagasztóprogramra állítva bekapcsoljuk a gépet, és hagyjuk, hogy a tészta összeálljon. Ezután hozzáadjuk a langyos, olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Addig dagasztjuk, amíg a tészta a duplájára nő, a felülete pedig fényes, hólyagos lesz. Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük, és az egészet felfőzzük. Amikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
Az almát megmossuk, negyedekre vágju, a magházát eltávolítjuk. Kis kockákra vágjuk, és serpenyőben megdinszteljük a vajon egy kevés cukorral, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát, miután eleget pihent, enyhén lisztezett felületen, fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd a felületére kenjük a vaníliapudingot, és elosztjuk rajta az almakockákat. Ha ezzel készen vagyunk, feltekerjük, mint a bejglit, a hajtás szélét összecsipkedjük, majd 2-2,5 centis darabokra vágjuk. (10-12 db csiga lesz belőle.)
A csigákat elrendezzük az előzőleg kivajazott és liszttel kiszórt 24 cm-es kapcsos tortaformába, úgy, hogy először a közepére tesszük az első csigát, majd ezt körberakva a többit is elhelyezzük. Ezután hagyjuk 10-15 percig kelni, majd betesszük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Félidőben a tetejét meglocsoljuk pár kanál cukros tejszínnel vagy tejjel, és visszatolva sütjük tovább, amíg gyönyörű, aranybarna színt nem kap. 5-10 perccel azelőtt, hogy kivesszük a kalácsot, megismételhetjük a locsolást. Amikor a kalácsunk megsült, kivesszük a formából, és rácson hűlni hagyjuk.
Megjegyzés
Gyönyörű, illatos zöldalmákat vettem a piacon, amivel ezt a finom, vaníliás kalácsot is gazdagítottam. Mivel nagyon szeretjük a kalácsféléket, így azt találtam ki, hogy egy kis vaníliapudinggal és zöldalmával töltöm meg. De a formáját tekintve, nem a hagyományos fonottra gondoltam, mert hogy az nem bírná el a pudingos tölteléket. Így esett a választásom erre a rózsakalácsra, ami igazából nem más, mint a töltött csigák összesült egyvelege.
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének. A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.