Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Vaníliás-zöldalmás rózsakalács recept
recept
Mester

Vaníliás-zöldalmás rózsakalács

75 perc
8 adag
Olcsó
2016. 11. 25.

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy kenyérsütőgép üstjébe rakjuk a következő sorrendben: először a langyos tejet öntjök bele, majd hozzáadjuk a porcukrot és a lisztet, végül a tetejére szórjuk az élesztőt.
  2. Dagasztóprogramra állítva bekapcsoljuk a gépet, és hagyjuk, hogy a tészta összeálljon. Ezután hozzáadjuk a langyos, olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Addig dagasztjuk, amíg a tészta a duplájára nő, a felülete pedig fényes, hólyagos lesz. Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük, és az egészet felfőzzük. Amikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
  4. Az almát megmossuk, negyedekre vágju, a magházát eltávolítjuk. Kis kockákra vágjuk, és serpenyőben megdinszteljük a vajon egy kevés cukorral, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A tésztát, miután eleget pihent, enyhén lisztezett felületen, fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd a felületére kenjük a vaníliapudingot, és elosztjuk rajta az almakockákat. Ha ezzel készen vagyunk, feltekerjük, mint a bejglit, a hajtás szélét összecsipkedjük, majd 2-2,5 centis darabokra vágjuk. (10-12 db csiga lesz belőle.)
  6. A csigákat elrendezzük az előzőleg kivajazott és liszttel kiszórt 24 cm-es kapcsos tortaformába, úgy, hogy először a közepére tesszük az első csigát, majd ezt körberakva a többit is elhelyezzük. Ezután hagyjuk 10-15 percig kelni, majd betesszük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. Félidőben a tetejét meglocsoljuk pár kanál cukros tejszínnel vagy tejjel, és visszatolva sütjük tovább, amíg gyönyörű, aranybarna színt nem kap. 5-10 perccel azelőtt, hogy kivesszük a kalácsot, megismételhetjük a locsolást. Amikor a kalácsunk megsült, kivesszük a formából, és rácson hűlni hagyjuk.
Megjegyzés
Gyönyörű, illatos zöldalmákat vettem a piacon, amivel ezt a finom, vaníliás kalácsot is gazdagítottam. Mivel nagyon szeretjük a kalácsféléket, így azt találtam ki, hogy egy kis vaníliapudinggal és zöldalmával töltöm meg. De a formáját tekintve, nem a hagyományos fonottra gondoltam, mert hogy az nem bírná el a pudingos tölteléket. Így esett a választásom erre a rózsakalácsra, ami igazából nem más, mint a töltött csigák összesült egyvelege. Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok. Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének. A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Karamellás-vaníliás pohárkrém
Recept
Egyszerű

Karamellás-vaníliás pohárkrém

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Tejszínes-gombás csirkeragu zsemlegombóccal
Recept
Egyszerű

Tejszínes-gombás csirkeragu zsemlegombóccal

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Áfonyás-krémsajtos csiga
Recept
Egyszerű

Áfonyás-krémsajtos csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mikulecz Timea szerző profilképe

Mikulecz Timea

Tejszínes brokkolikrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes brokkolikrémleves

45 perc
|
2 adag
|
Átlagos
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Krémes karfiolleves
Recept
Bonyolult

Krémes karfiolleves

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Fahéjas almaleves
Recept
Egyszerű

Fahéjas almaleves

20 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Virág Katalin szerző profilképe

Virág Katalin

Csirkecombok boros-mustáros szószban
Recept
Egyszerű

Csirkecombok boros-mustáros szószban

90 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kétsajtos rakott cukkini
Recept
Egyszerű

Kétsajtos rakott cukkini

50 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Fehér csokis kekszszelet  recept
Recept
Bonyolult

Fehér csokis kekszszelet

90 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
DUSHA CSENGE szerző profilképe

DUSHA CSENGE

Csokis profiterol recept
Recept
Bonyolult

Csokis profiterol

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Tejszínes madártejszelet recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes madártejszelet

60 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Gundel-palacsinta csokiöntettel  recept
Recept
Egyszerű

Gundel-palacsinta csokiöntettel

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Karamellkrémmel töltött csokis keksz recept
Recept
Egyszerű

Karamellkrémmel töltött csokis keksz

120 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sült tejberizs citrommal recept
Recept
Bonyolult

Sült tejberizs citrommal

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.