Az élesztőt felfuttatjuk a meleg cukros tejben, majd összekeverjük a tészta többi hozzávalójával, és megdagasztjuk. Ezután lefedjük egy konyharuhával, és félretesszük, amíg a duplájára nem kel.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot összekeverjük a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. A diós keverékkel ugyanígy járunk el. A túrót összetörjük, elkeverjük a tojással, a búzadarával és a mazsolával
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, és 6 db függőleges sávot vágunk belőle. 2-2-2 csíkra tesszük a töltelékeket, majd összehajtjuk őket. Így kapunk 3-3 rudat, amiket összefonunk, mint a fonott kalácsot.
Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, és a kalácskákat a formába tesszük. További 30 percig kelesztjük letakarva. Ezután lekenjük a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Megjegyzés
Nem tudtuk eldönteni, hogy milyen töltelékes legyen a kalács, így jutottunk hát kompromisszumra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.