Alaposan mossuk meg a borsót héjastól, ezután válasszuk szét a borsót a héjától. A héjat tegyük fel főni 30-40 percre. Miután leszűrtük, el is készült a zöldségalaplevünk.
Amíg fő az alaplé, a fazékban vajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát és beletesszük a megtisztított zöldborsót, a kockára vágott hámozott burgonyát, az apróra vágott póréhagymát és a mustárt. Felöntjük zöldségalaplével, és alacsony hőfokon készre főzzük a levest. A borsó negyedét a tálaláshoz kiveszük, a maradék levest pedig botmixerrel teljesen lepürésítjük.
Tálaláskor belehelyezzük a pisztrángszeleteket, friss tormát reszelünk bele és levesbetétként az egész borsószemekkel és frissen őrölt borssal hintjük meg.
Megjegyzés
Az Északi-Bükkben található a Szalajka-völgy, ahol a Szalajkapatakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng. Szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges nevelő helyeket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat, s innen való a helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.