Az aranygaluska recept különlegessége, hogy fehérliszt és cukor nélkül, sültalmakrémmel készül.
A sültalmakrém elkészítéséhez az almákat félbe vágjuk, a szárukat és a csészeleveleiket kivágjuk, majd sütőpapírral bélet tespsire rakjuk, héjukkal lefelé, és 210 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 perc alatt megsütjük. A kissé meghűlt sült almákat turmixgépbe tesszük, és a legmagasabb fokozaton lepürésítjük.
Az aranygaluska tésztájához a tojások sárgáját kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a nyírfacukrot, a sót, a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a sültalmakrémet. Ha egynemű lett a keverékünk, hozáadjuk a darált diót, és végül a zablisztet is.
A tojásfehérjéből pici sóval kemény habot készítünk, majd két részben, óvatosan a süteménymasszához forgatjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, és a közepesnél kicsit erősebb, kb. 180 fokra előlemelgített sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük.
A vaníliasodó elkészítéséhez egy fém tálban a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, majd vízgőz felett besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd, beledobjuk a vajat, beleszórjuk a nyírfacukrot és a vaníliaőrleményt. Ha elkészült, levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk és elkeverjük benne az almapürét is.
A liszt- és cukormentes tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk. A sütiket tányérra halmozzuk, és ízlés szerint meglocsoljuk a vaníliaöntettel.
Nézd meg videón Buday Péter mesterszakács, hogyan készíti a diétás aranygaluska recepjét
Megjegyzés
Könnyű és nagyon finom aranygaluska recept Buday Péter mesterszakácstól.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.