Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben összekeverjük a cukorral az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
Összegyúrjuk – nem kell dagasztani. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és pihentetjük 25-30 percig.
Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, hogy úgy 4-5 mm vastag legyen.
Majd felszeleteljük a téglalapot egyforma háromszögekre. Feltekerjük mindegyiket, és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), így összesen 18 kiflink lesz.
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített, légkeveréses, 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető).
Megjegyzés
Segítségképpen fázisfotókat is hoztam, így a kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik.
18 db kifli lett belőle.
Egy csésze kávéval remek uzsonna.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.