- A gluténmentes fánk elkészítéséhez egy keverőtálban összekeverjük a langyos növényi italt a mézzel, és belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a lisztkeveréket, a porcukrot, az útifüvet, a citrom lereszelt héját, az aromákat és az olvasztott margarint, és egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- Ezután szobahőmérsékleten legalább 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztkeverékkel megszórt felületen átgyúrjuk, és kb. 2 ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
- Ízlés szerinti nagyságú korongokat szaggatunk belőle, és újabb 20 percet kelesztjük.
- Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük a fánkok mindkét oldalát. Érdemes egy darabig fedő alatt sütni, így biztosan átsülnek.
- A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, és ízlés szerint porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes íz-lik blogon.