A tésztát kenyérsütővel készítjük el. Az összes hozzávalót az üstbe mérjük, a vaj kivételével, majd elindítjuk a dagasztás programot. 10 perc utén hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Hagyjuk, hogy a gép megkelessze.
Közben előkészítjük a "sütőformákat" . 8 db sörös dobozt alufóliába tekerünk. 5 dkg vajat megolvasztunk, és egy ecsettel bekenjünk a befóliázott hengereket.
A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük, és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtunk ki belőle. Pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokra daraboljuk, majd feltekerjük a hengerekre, úgy, hogy kicsit fedjék egymást a rétegek.
Egy tányérba szórjuk a vaníliás cukrot. A maradék olvasztott vajjal lekenjük a tésztákat, és megforgatjuk a vaníliás cukorban. A tekercseket tepsire tesszük, a sütőt grill fokozaton (csak felül sütés) 210 fokra előmelegítjük. Felülről a 2. rácsra toljuk a tepsit, és kb. 4 percenként fordítunk kicsit a kalácsokon, hogy minden oldala jól megsüljön. 10-15 perc alatt elkészülnek. (Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor.)
Mikor kivesszük őket a sütőből, beleforgatjuk a dióval összekevert cukorba (a vaníliás kristálycukorral vagy kókuszreszelékkel is ízesíhetjük). Kicsit hűlni hagyjuk, és óvatosan lehúzzuk a dobozokról. Frissen, melegen kínáljuk.
Megjegyzés
Ezt a finomságot otthon is könnyedén elkészíthetjük, csak pár sörös dobozt kell gyűjteni hozzá.
Könnyű, puha a tésztája, ropogós karamell réteg a külseje.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.