A karamell elkészítéséhez egy kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk. Egy közepes lábasban közepesen magas lángon felmelegítjük a tejet, a tejszínt és a vajat, amíg a vaj elolvad. Hozzáadjuk a kristály- és barnacukrot, jól összekeverjük, majd forrásig melegítjük. Amikor bugyogni kezd, levesszük a lángot és állandó keverés mellett addig melegítjük, míg a keverék hőmérséklete, a cukrászhőmérőn, eléri a 120 fokot.
Az edényt levesszük a tűzről, és belekeverjük a sót és a vaníliát. A karamellt az előkészített sütőformába öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni (12 órát). Ha nem kívánunk házi karamellt készíteni, vehetünk bolti tejkaramellát helyette.
A kihűlt karamellt kivesszük az sütőedényből, körülbelül 2 centis négyzetekre vágjuk. Ehhez a recepthez 12 négyzetre lesz szükség. ( A felesleget légmentesen záródó tárolóedényben tarthatjuk el.)
A vajat és a barnacukrot simára krémesítjük - használhatunk kézi vagy eltromos habverőt, vagy egy keverőlapáttal szerelt álló konyhai robotgépet. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A keverékre szitáljuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd belekeverjük. Addig keverjük, míg a liszt már nem látható – a tészta nem fog teljesen összeállni, de nyomásra nem esik szét.
A tésztát egy fagyiskanállal adagoljuk. Minden tészta darabot kézzel kilapítunk (nem fog tapadni) és egy karamell darabot nyomunk a közepébe, és a tésztával teljesen körbe borítjuk.A tésztát tenyerünk között labdává formáljuk és mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorban.
A sütiket a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 5 centiméterre, és 190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, míg a szélei épphogy megbarnulnak (ha tovább sütjük, a karamell kifolyhat a közepéből.
A sütiket 10 percig a tepsiben hűlni hagyjuk. A süteményeket fogyaszthatjuk most, vagy lehűthetjük és felhasználáskor 160 fokon újramelegítjük, esetleg, miután összeállítjuk, hűtőbe tehetjük, és később is kisüthetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.